Spionnen Englandspiel

57 Nederlandse geheim agenten werden gedropt in Nederland om achter de vijandelijke linies inlichtingen te verzamelen en naar Engeland door te seinen, en operaties uit te voeren teneinde een toekomstige aanval van de geallieerden voor te bereiden.
Bijna allen vielen direct in handen van de Duitsers; ook in Kallenkote gebeurde dat. Onder dwang moesten zij berichten naar Engeland sturen, om verdere geheime instructies los te krijgen. Die werden dan direct door de Duitsers opgevangen.
Deze bizarre affaire, met zijn vele vraagtekens, is later bekend geworden als het Englandspiel.

Alle zes bij Kallenkote gedropte geheim agenten vielen rechtstreeks in handen van de bezetters en werden afgevoerd naar Duitse concentratiekampen – vijf van hen zijn daar omgekomen; te weten:
Albert Baatsen, Joseseph Bukkens, George Louis Jambroes, Herman Parlevliet en Anton van Steen.
Beatrix ter Windt kwam in het vrouwenkamp Ravensbrück terecht; zij is aan het eind van de oorlog bevrijd.

Uit later historisch onderzoek is gebleken dat van het totale aantal geheim agenten dat boven bezet gebied in Nederland is gedropt, samen met de mensen die met hen samenwerkten etc., zo’n 400 mensen zijn omgekomen. De oorzaak van het mislukken van deze operatie is nog altijd niet opgehelderd. De archieven, die in Engeland rusten, zullen pas in 2040 worden geopend…